Al negen bushokjes vernield in Kaatsheuvel en Sprang-Capelle, nog geen spoor van de daders

1531815261-picsay

Na de vernieling van verschillende bushokjes in Kaatsheuvel is ook Sprang-Capelle doelwit geworden. De bushaltes worden gerepareerd, maar de politie heeft nog geen spoor van de daders. Maandagnacht was het opnieuw raak in Kaatsheuvel: het hokje aan de Braakakker moest eraan geloven.

Hoeveel bushokjes zijn er kapot?

Inmiddels zijn er, sinds dinsdag, zeker negen bushokjes vernield. Hiervan staan er zes in Kaatsheuvel. Het gaat hier om de haltes aan de Jan de Rooijstraat, Paulus Potterplein, de Horst, twee hokjes aan de Europalaan en nu dus ook aan de Braakakker. In Sprang-Capelle zijn er drie abri’s gesloopt, op dezelfde dag dat er in Kaatsheuvel hokjes sneuvelden.

Wat doet de politie?

De politie heeft nog geen dader in het vizier. Wel vermoedt de politie dat de hokjes in Sprang-Capelle door dezelfde groep daders kapotgemaakt worden als die in Kaatsheuvel. ,,Er wordt extra gesurveilleerd waarbij we de haltes beter in de gaten houden”, laat een woordvoerder van de politie weten. ,,Het beste is betrappen op heterdaad. Dit is alleen mogelijk door meldingen van oplettende bewoners.” Via Facebook is de politie op zoek naar een signalement van de daders.

Wie is er verantwoordelijk voor de haltes?

De verantwoordelijkheid voor bushaltes ligt bij de gemeente. Vaak besteedt zij dit uit aan reclamebureaus als Clear Channel en JCDecaux. In de gemeente Loon op Zand worden de hokjes beheerd door RBL outdoor. Dat reclamebedrijf is ook verantwoordelijk voor de reparatie aan de abri’s. De gemeente Waalwijk maakt gebruik van bushaltes van Clear Channel.

Hoeveel kost de reparatie van de bushokjes?

Het loopt in de papieren om een bushokje op te knappen: zo’n 2.200 euro. Dit hangt af van het aantal gesneuvelde ruiten. De rekening is voor RBL outdoor, die de schade uit de reclame-inkomsten moet vergoeden. RBL outdoor is de abri’s in Kaatsheuvel aan het opknappen. Ook in Waalwijk hoeft de gemeente geen extra geld uit te geven om de bushokjes te repareren.

Wat kan de gemeente doen?

Hufterproof bushaltes, dat lijkt de oplossing. Deze hokjes bestaan uit piepschuim met een 5 millimeter dikke coatinglaag. Het voordeel van deze abri’s is dat ze moeilijk kapot te krijgen zijn en graffiti er gemakkelijk vanaf gehaald kan worden. Er zijn nog geen hufterproof bushokjes met reclame, dus zijn alle kosten voor de gemeente. De gemeente Loon op Zand kan nog geen antwoord geven op de vraag of er hufterproof bushaltes komen.