ABN-pinautomaat in Waalwijk opgeblazen met explosieven, grote schade aan gebouw

1565326754-picsay

De pinautomaat aan de Doctor Ringersstraat in Waalwijk is vrijdagochtend vroeg opgeblazen. Daarbij is een groot deel van het pand verwoest. Meerdere bedrijven in de omgeving zijn vooralsnog dicht.

De gevel van het pand, waarin het bedrijf Qdossier zit gevestigd, is weggeslagen. Op de plaats waar de pinautomaat zat, zit nu een groot gat. Stukken staal en steen zijn tot tientallen meters ver de straat ingeblazen, zelfs tot achter apotheek Ducdalf, aan de overkant van de straat. Of er ook binnen in de apotheek schade is, kon een medewerker vrijdagochtend nog niet zeggen.

De eigenaar van het kantoorpand aan de pinautomaat, dat ook zwaar beschadigd is, verwacht dat hij voorlopig niet terug kan. De schade binnen valt relatief gezien mee, zegt hij tegen het Brabants Dagblad. Maar: ,,De hele meterkast is mee opgeblazen. Gas, water, elektriciteit, alles ligt eruit.” Omdat het geen zin heeft voorzieningen aan te sluiten voordat het pand zelf hersteld is, gaat het volgens hem dus minimaal enkele weken duren voordat de nutsbedrijven er aan de slag kunnen.

Twee harde knallen

Veel omwonenden werden rond 03.45 uur wakker van een harde knal, die zelfs tot in Kaatsheuvel te horen was. Bij de directe buren vloog het glas uit een raam. Even later klonk nog een tweede, wat zachtere knal. Daarbij was volgens een vrouw die vlakbij woont ook een vonkenregen te zien. Sommige omwonenden zagen daarna een scooter wegrijden met twee mensen erop. Zij waren volledig in het zwart gekleed.

Later op de ochtend meldde de politie nog over een wit bestelbusje dat mensen hebben zien rijden richting de Midden-Brabantweg. Volgens de politie heeft dit busje mogelijk ook met de plofkraak te maken, al is dat puur gebaseerd op de waarneming van getuigen die hem hard zagen wegrijden.

Explosieven

De politie weet inmiddels dat er bij de ontploffing gebruik is gemaakt van explosieven. Vanuit het pand loopt een kabel naar buiten, die mogelijk is gebruikt om de explosieven op afstand tot ontploffing te brengen.

Of er iets buitgemaakt is, is nog niet duidelijk zolang de politie niet tussen de brokstukken kan zoeken. Op straat is in elk geval geen geld te vinden. Een omstander die er snel bij was, heeft gehoord dat de daders iets zeiden in de trant van ‘het is niks’.

Robotje

Veel mensen kwamen na de klap buiten kijken wat er aan de hand was. Toen de politie eenmaal met meer man aanwezig was, werd iedereen weggestuurd en op grotere afstand gezet. Dit uit veiligheid, omdat het niet zeker was of er nog meer explosieven konden afgaan. Het afgezette gebied is groot. Meerdere bedrijven in de buurt moeten in de ochtend dicht blijven. Daaronder ook apotheek de Ducdalf, die klanten doorverwijst naar andere aptotheken in de stad.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft onder meer met een robotje onderzocht of er meer explosieven in het puin lagen. Die werden niet gevonden.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat dit pinautomaat doelwit is van criminelen die met geweld proberen geld te stelen. In augustus 2012 ramden dieven het gebouw, waarna de pinautomaat met explosieven werd opgeblazen. Ook toen vlogen de brokstukken in het rond, tot op het gras aan de overkant van de straat.