Kinderen ziek van zwembad: gasten boos op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel, bad nog gesloten

1564618399-picsay

De politie, ambulance en brandweer zijn woensdagavond ter plaatse gekomen in Droomgaard in Kaatsheuvel. Dat was nodig nadat de gemoederen even hoog opliepen. Bezoekers waren kwaad op het vakantiepark: meerdere kinderen kampten met gezondheidsklachten na een duik in het zwembad.

Dat bevestigt de Veiligheidsregio desgevraagd. Het bad is vooralsnog dicht. De oorzaak van de klachten ligt waarschijnlijk bij het luchtkwaliteitssysteem. Dat wordt nog onderzocht.

Al voor de middag werd er een verhoogde concentratie chloor geconstateerd in het water van het zwembad. Het leek er in eerste instantie op dat de klachten daar vandaan kwamen. Droomgaard, een park van Oostappen Vakantieparken, sloot het zwembad en regelde een gespecialiseerd bedrijf. Dat controleerde de pompen en het water, maakte de boel schoon en voerde herstelwerkzaamheden uit.

Huisartsenpost

De situatie leek daarmee opgelost. ,,Rond 17.00 uur gingen er weer kinderen in het water. Ongeveer twintig van hen kregen echter last van hun ogen en huid”, vertelt de woordvoerster van de Veiligheidsregio. Zij zijn naar de huisartsenpost gegaan.

Vanwege de grote hoeveelheid klachten, nam deze rond 23.00 uur contact op met de Veiligheidsregio. Die richtte een ‘medisch unit’ in. ,,Hier waren medewerkers van de ambulance, een arts en medewerkers van de gemeente aanwezig. Zo’n acht tot tien kinderen zijn hier uiteindelijk nagekeken.” Zij konden daarna naar huis.

De woordvoerster geeft aan dat de politie ter plekke moest komen omdat de gemoederen even hoog opliepen. ,,Campinggasten vroegen zich af hoe dit kon gebeuren. Agenten hebben de boel gesust.”

Dicht

Het zwembad is donderdag tot nader orde gesloten. Directeur Jos Mennen van Oostappen: ,,Eerst willen we honderd procent zeker weten wat de storing is geweest en dat alles in orde is. Alle bedrijven die werk verrichten voor ons zwembad komen een controle uitvoeren.” De gemeente Kaatsheuvel laat donderdag rond 17.00 uur weten dat er een storing was in het luchtkwaliteitssysteem. Mogelijk was dat de oorzaak van de gezondheidsklachten. De Omgevingsdienst doet nog onderzoek of de storing van invloed is geweest op de luchtkwaliteit. Een onafhankelijk laboratorium onderzoekt de waterkwaliteit. Het zwembad is nog dicht totdat er meer duidelijk is.

Mennen geeft aan dat er woensdagochtend bij de standaardcontrole van het zwembad nog niets mis was. ,,Elke dag nemen wij voor 9.00 uur een monster van het water. Deze waarden waren goed.” Volgens protocol werd er rond 11.00 uur opnieuw een check uitgevoerd. ,,We doen dat om de paar uur. Om 11.00 uur was het water niet meer op orde en hebben we het zwembad gelijk gesloten.”

Burgemeester Van Aart reageerde via een persbericht op het nieuws: ‘Het is spijtig dat dit is gebeurd. We hopen dat de kinderen snel van hun klachten af zijn en dat alle vakantiegasten van Droomgaard zo snel mogelijk weer van hun vakantie kunnen genieten aan het zwembad.”