Zeer grote brand verwoest panden op industrieterrein Kraaiven Tilburg, sein brand meester gegeven

DSC06288

Een zeer grote brand woedde sinds donderdagnacht in vier bedrijfspanden aan de Kroonstraat in Tilburg. De panden van bakkerij Maître Paul, Vollenhoven Olie Technologie en Frank van de Wijgert Partijhandel zijn door de brand verwoest. Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant liet rond 09.15 uur weten dat het sein brand meester is gegeven.

De brand ontstond volgens de Veiligheidsregio rond 03.10 uur bij Maître Paul, waarna de brand zeer snel uitbreidde. Vlammen van tientallen meters hoog werden gezien, waarbij ook explosies werden gehoord. De brandweer is met meerdere wagens gekomen om de brand onder controle te krijgen en verdere uitbreiding te voorkomen. De brandweer krijgt hulp vanuit omliggende regio’s en de luchtmacht. Die laatste zette drones in om een beeld te krijgen van waar de brand precies woedt.

Omdat er sprake was van veel rookontwikkeling werd er rond 04.42 uur een NL-Alert verstuurd in Tilburg en in Dongen, waarin wordt verzocht ramen en deuren in de omgeving te sluiten. Door de brand dalen roetdeeltjes neer, onder andere in de Reeshof. De brandweer adviseert mensen om bij last de roetdeeltjes weg te spoelen en daarna de handen te wassen.

De omgeving werd tijdelijk afgezet door de politie. Rond 07.50 uur liet de Veiligheidsregio weten dat bedrijventerrein Kraaiven ten zuiden van de Zevenheuvelenweg bereikbaar is via de Dongenseweg. Rond 09.10 uur waarschuwt de Veiligheidsregio dat de Dongenseweg en de Baron van Voorst tot Voorstweg vollopen met verkeer, waardoor het werk van de hulpdiensten wordt bemoeilijkt. Verkeer wordt dan ook geadviseerd om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven.

Geen gewonden

De oorzaak van de brand ligt mogelijk in een vriezer van taartenbakkerij Maître Paul. Zo’n twaalf medewerkers van Maître Paul die donderdagnacht nachtdienst hadden zijn in veiligheid gebracht. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

Medewerkers van een ander bedrijf op het industrieterrein geven aan dat zij tussen 02.00 uur en 02.15 uur al een brandlucht roken. Zij bevestigen dat de brand inderdaad is begonnen aan de achterzijde van het pand van Maitre Paul. Mogelijk is de brand ontstaan in een vriesruimte.

Vierde bedrijf

Rond 06.30 uur werd duidelijk dat de brand oversloeg naar een vierde pand. De brandweer is met zo’n 80 personen ter plaatse, ook worden metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen. Deze worden vooralsnog niet gemeten. De brandweer geeft het advies om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten.

Het bedrijf ESG Verhuur laat op Facebook weten dat ook hun pand betrokken is geraakt bij de brand. ‘Alle leveringen worden per direct overgenomen door onze vestiging in Waalwijk’, laat het bedrijf via sociale media weten. Directeur van Vollenhoven Olie, Thomas Bogaers, zegt dat er veel olie in zijn pand ligt opgeslagen. ,,Er staan hier olietanks en vaten van zo’n 1000 liter, daar blijft niks van over.”

‘Nablussen gaat de hele dag duren’

Burgemeester Weterings kwam vrijdagochtend ter plaatse om zich ter plekke te laten informeren door de hulpdiensten. ,,Het sein brand meester is nog niet gegeven. Het nablussen van de brand gaat nog heel de dag duren”.