Juwelier Franc Cortenbach doet met blauw oog zijn verhaal na overval: ‘Ze richtten een pistool op mijn hoofd en schoten’

1572778557-picsay

Hij is flink afgetuigd. Met blauw oog, beschadigingen aan zijn hoofd en zere ribben doet Franc Cortenbach zondagochtend zijn verhaal over de overval op zijn huis en juwelierszaak. De Waalwijker is nog altijd een beetje beduusd van wat hem en zijn vrouw is overkomen.

In de zaak aan de Grotestraat wordt zondagochtend nog onderzoek gedaan naar wat zich de avond ervoor rond 22.00 uur heeft afgespeeld. Er zijn twee vitrines gebroken, mogelijk zijn er wat sieraden gestolen. Maar dat is de minste zorg van de Waalwijkse juwelier. Cortenbach is blij dat hij, zijn vrouw en hond het er redelijk goed vanaf hebben gebracht.

Door het dakraampje

Het lijkt erop dat de drie overvallers hun daad goed hadden voorbereid. Ze wisten de woning boven de juwelierszaak binnen te dringen door het kleine dakraam. Via de schutting kwamen ze op het dak, waar ze het plastic raampje openbraken.

Cortenbach en zijn vrouw waren thuis en hoorden wat gestommel. Een wasrekje dat gevallen was, dachten ze eerst. Maar toen mevrouw Cortenbach de overloop op kwam om poolshoogte te nemen stond ze oog in oog met de eerste van de drie gemaskerde overvallers. ,,Ze schreeuwde direct hard, waarna ik er ook opaf ging. Maar ik had geen schijn van kans”, zegt de juwelier, die de zaak al 32 jaar runt.

Hij haalde de trekker over

,,Al snel kwamen de twee andere mannen erbij en binnen de korste keren lag ik op de grond. De overvallers riepen dat ze de sleutel van de winkel wilden.‘’ Franc Cortenbach kreeg klappen, onder meer op zijn oog. Het drietal had een pistool bij zich. Daarmee richtte één van hen op het hoofd van de man des huizes. Hij haalde zelfs de trekker over, er klonk een harde knal maar er kwam geen kogel uit. ,,Ik voel de rook nog in mijn neus‘’, zegt de hevig geschrokken juwelier zondag tegen het Brabants Dagblad.

Het echtpaar werd vastgebonden met tiewraps om de polsen. ,,Doe mijn vrouw en hond alsjeblieft niets aan‘’, smeekte Cortenbach nog, toen hij de sleutels overhandigde. Maar ook zijn echtgenote kreeg klappen. Nadat ze op de overloop waren vastgebonden, werden de twee op de slaapkamer op bed gegooid.

Zaak vol rook

Beneden openden de drie overvallers de winkel, die dankzij het inbraakalarm direct vol rook stond. Desondanks lukte het hen om de ruiten van zeker twee vitrines vlakbij de deur in te slaan en mogelijk wat sieraden mee te nemen. Twee van de drie braken door de achterkant van de winkel en vluchtten via die kant weg. Een derde klom weer door het dakraam waardoor hij binnenkwam.

Pas toen Franc Cortenbach en zijn vrouw er zeker van waren dat de lui waren vertrokken, sloegen ze alarm. Hij wist in de tussentijd één pols los te wrikken uit de tiewrap. Vrij snel werden ze allebei opgevangen door de hulpdiensten. Ze zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar mochten dezelfde avond nog terug naar huis.

Het echtpaar was zondag druk doende om de winkel schoon te maken en op te ruimen, terwijl de politie een buurtonderzoek hield.

BRON: BrabantsDagblad.nl