Buren van uitgebrand huis schrikken wakker: ‘Hier is meer aan de hand’

1575877308-picsay

“Ik dacht aan een orkaantje of zo, maar al snel zag ik de vlammen uit een slaapkamerraam van het huis naast ons slaan. Tussen de ruiten van onze woningen zit nog geen vijftig centimeter.” Erik Eskens uit Vlijmen schrok zondag tegen middernacht wakker van een explosie.

Het was het begin van een lange, zware nacht waarbij de woning van zijn buren aan de Europalaan uitbrandde. Eskens’ huis bleef evenmin gespaard. De schade bij hem dreigt in de richting van een ton te lopen, denkt-ie.

Brandweer snel ter plaatse
Eskens’ vrouw had al snel in de gaten dat er brand was uitgebroken. “Ze rook vuur, zei ze. Dat kan niet, dacht ik. Totdat ik ook zag dat er meer aan de hand was. We zijn naar buiten gegaan en we hebben meteen de brandweer gebeld. Gelukkig was die snel ter plaatse.”

De brandweer was niet alleen ingeschakeld om de uitslaande brand te blussen, ze had uiteraard ook zorgen voor de andere twee-onder-een-kap-woning, die van de familie Eskens. Zo werd Stichting Salvage ingeschakeld. Dit is een organisatie, die bij branden bijvoorbeeld bewoners van een huis de eerste bijstand kan geven. Volgens de brandweer waren hun hand- en spandiensten niet direct nodig. Eskens was toch blij dat zijn vrouw en hij hulp kregen, al moesten ze de hele nacht buiten doorbrengen Pas tegen half zeven konden ze hun huis weer binnen.

‘Dak moet dicht’
Daar zagen ze hoe de brand bij de buren ook in hun woning onwelkome sporen had achtergelaten. Een deel van de achtergevel is ontzet, de dakkapel is vernield en ook kozijnen liepen schade op. “Ik heb gauw iemand geregeld om de gaten in het dak dicht te timmeren, dit om te voorkomen dat de regen de boel nat zou maken”, aldus Eskens. De schade loopt in de papieren, zo schat hij in. “Ik denk dat het herstel misschien wel tachtig- of negentigduizend euro gaat kosten”, aldus Eskens, die bovendien net als zijn vrouw deze maandag niet aan zijn normale werk toekomt. Terwijl hij zijn verhaal deed, zo tegen kwart voor tien, moest de brandweer opnieuw in actie komen, omdat het vuur was opgelaaid.

De bewoners van het andere huis waren nog niet bereikbaar. Zij verbleven elders, omdat hun woning werd verbouwd.

BRON:OmroepBrabant.nl