maandag 17 juni 2024
HomeFotografieDak ingestort door grote brand bij woning met rieten kap in Heesbeen:...

Dak ingestort door grote brand bij woning met rieten kap in Heesbeen: ‘Beschouwen huis als verloren’

Een woonboerderij met rieten kap in Heesbeen (gemeente Heusden) is zondag volledig uitgebrand. Het dak en de hele voorgevel is ingestort. De brandweer laat het pand ‘gecontroleerd uitbranden’. Het echtpaar dat daar woont kon het pand op tijd verlaten, niemand raakte gewond. In het huis aan de Grotestraat woonde een echtpaar met hun twee dochters en diens partners. Een van de dochters staat zondag buiten te kijken hoe de vlammen uit het pand slaan. Ze maakt zich grote zorgen om de drie katten die nog binnen moeten zijn. Zelf was ze niet aanwezig toen de brand uitbrak, dat geldt ook voor haar vriend en zus met partner.

Enkele buurtbewoners komen informeren of ze iets kunnen doen. ,,Heel Heesbeen staat voor ze klaar. Dat is maar heel normaal”, vindt een van die buren.

Een goede vriend van het stel staat bij een opslagschuur naast het brandende pand. Dat hoort niet bij de woonboerderij, maar is door de eigenaar opengesteld als opvang- en verzamelplek voor de hulpdiensten. De man heeft de familie al slaapplekken aangeboden. ,,Wat ze maar nodig hebben. We scharrelen het hier allemaal wel bij elkaar als dat nodig is. Maar goed. Ze zijn nu met heel andere dingen bezig. Het lijkt eigenlijk nu pas echt door te dringen wat er is gebeurd. Ze zijn gewoon alles kwijt.”Omdat het vuur zich vlug verspreidde, rukte de brandweer groots uit. Snel na de melding van de brand, rond 15.00 uur, werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Het dak stortte vrij snel in, de voorgevel volgde een paar uur later. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn vier tot vijf bluswagens op de Grotestraat aanwezig.

Ook kwam een groot watertransportvoertuig ter plaatse om te zorgen voor voldoende bluswater. Bij de brand komt veel vuur en rook vrij, die door de hele omgeving trekt. Koeien worden daarom uit weilanden gehaald. De vlammen slaan uit het dak en schieten ook uit de ramen. Het gaat om een vrijstaand huis dat is verdeeld in drie wooneenheden. Ondanks alle inzet is de woonboerderij niet meer te redden. ,,We beschouwen het huis als verloren”, zegt een woordvoerder.

De woonboerderij stortte voor een groot deel in: ,,Het dak is ingestort en volledig afgebrand. We laten het vuur daarom gecontroleerd uitbranden. Dat gaat naar verwachting nog wel meerdere uren duren.” Buren is verzocht hun huis te verlaten. Zij worden op grote afstand van het brandende huis gehouden. Ondertussen controleert de brandweer of de omgeving veilig is.

Heesbeen is een kleine kern van de gemeente Heusden. Met een hechte gemeenschap, schetst de buurman. ,,Die er voor elkaar zijn als het nodig is en elkaar met rust laten als daar behoefte aan is.” Naast brandweerwagens staan in de straat ook meerdere bussen van netbeheerder Enexis. Volgens de veiligheidsregio was er vlak voor het ontstaan van de brand een korte stroomonderbreking. Of dat met elkaar verband houdt, is niet duidelijk. De hond van het gezin was niet in het huis toen de brand uitbrak. Wel waren mogelijk de drie katten nog binnen toen het dak van de boerderij instortte.

GERELATEERD
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertentie -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Buienradar

POPULAIR

× Stuur je Tip!