maandag 17 juni 2024
HomeFotografieWeer sluiting drugspanden Kaatsheuvel: burgemeester is er ‘helemaal klaar mee’

Weer sluiting drugspanden Kaatsheuvel: burgemeester is er ‘helemaal klaar mee’

Drugshandel in het dorp. Burgemeester Hanne van Aart wil het met wortel en tak uitroeien. Deze week sluit ze opnieuw twee panden in Kaatsheuvel. Dinsdag gaat een woning aan het Anton Pieckplein voor drie maanden op slot. Donderdag is een huis aan de Rozenstraat aan de beurt.

In het huis aan het Anton Pieckplein werd een handelshoeveelheid drugs aangetroffen. In het huis aan de Rozenstraat werd, volgens de gemeente, drugs bereid. ,,Beschouw de sluitingen maar als een aanwijzing dat we er helemaal klaar mee zijn”, zegt burgemeester Hanne van Aart. Twee weken geleden sloot ze ook al een woning aan de Binnenvaert in Kaatsheuvel nadat daar een hennepkwekerij werd ontdekt.

Misbruik maken

,,Achter ieder drugspand schuilt een verhaal van schulden, peilloos verdriet en gewetenloze criminelen die misbruik maken van de onwetendheid en kwetsbaarheid van anderen.” De burgemeester wil daar van af. ,,De meeste softdrugsgebruikers gebruiken af en toe en leven verder hun leven. Prima, kan ik niet zo mee zitten. Met criminelen die kwetsbare inwoners voor hun karretje spannen wel.”

Het kan zo aanlokkelijk zijn, ‘even’ een kamer beschikbaar te stellen voor plantjes, ‘even’ wat wiet verkopen, weet ze. ,,Maar voor je het weet kom je niet meer van je criminele vrienden af. We willen voorkomen dat kwetsbare inwoners door dit soort tuig misbruikt wordt en daarmee hun leven duurzaam vergooien.”

Wet Damocles

De wet Damocles biedt burgemeesters de mogelijkheid drugspanden te sluiten. Van Aart doet dit dus ook. ,,Zo’n drugspand wordt al snel een magneet voor dealers, klanten en concurrerende criminelen. Daar wordt een buurt niet beter van. Om bij kwekerijen over het brandgevaar door oververhittende apparatuur en onklaar gemaakte elektriciteitsmeters nog te zwijgen.”

Wie bijvoorbeeld zijn zolder beschikbaar stelt aan een hennepkweker loopt dus het risico tijdelijk zijn huis uit  moeten. Dat is hard, weet de gemeente, maar wel duidelijk. Overigens worden inwoners die met met openbaar ministerie in aanraking komen, niet aan hun lot overgelaten, zegt Van Aart. ,,Deze inwoners krijgen zorg aangeboden. Door te helpen en door oude ‘vrienden’ uit de buurt te houden, krijgen inwoners de ruimte in hun hoofd om voortaan betere keuzes te maken.”

Inwoners accepteren die hulp op vrijwillige basis. ,,Of niet. In dat geval is de kans groot dat ze binnen de kortste keren helaas weer in eenzelfde situatie zitten.”

BD.NL

GERELATEERD
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertentie -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Buienradar

POPULAIR

× Stuur je Tip!