vrijdag 19 juli 2024
HomeFotografieKerk Waspik beklad met leuzen en harde beschuldigingen: 'Dit treft ons in...

Kerk Waspik beklad met leuzen en harde beschuldigingen: ‘Dit treft ons in het hart’

De hoofdingang en ramen van de Hervormde kerk in Waspik zijn tot ontsteltenis van de kerkgangers beklad met leuzen. De daders richten hun pijlen vooral op dominee Wim van der Aa, die soms in Waspik als gastpredikant diensten leidt.

De kerkenraad doet bij de politie aangifte van vandalisme en smaad. ,,Dit treft de Hervormde gemeente in het hart”, stelt woordvoerster Esther Wijnberg. ,,De materiële schade is groot, maar de immateriële schade is nog groter”, meent ze. ,,De kerk is ons tweede huis, en voor veel mensen zelfs hun eerste huis.”

De bekladdingen bij het kerkgebouw aan het Dorpsplein zijn afgelopen weekeinde aangebracht. De daders moeten een tijd bezig geweest zijn. Ze hebben diverse deuren en (hoge) ramen onder handen genomen. Ook waren de deuren dicht gesmeerd met plamuur. Maandag waren de schoonmaakwerkzaamheden nog in volle gang.

De anonieme daders verwijzen in hun teksten naar het in 2015 verschenen boek ‘Achter de dominee’ van Margreet Visser. Het gaat over de handelwijze van misbruikende dominees en de onmacht van de kerk om in te grijpen. Dominee Wim van der Aa zou volgens de schrijfster ook ‘slachtoffers’ hebben gemaakt. Dat verhaal blijft hem achtervolgen.

Dominee Henk van Kapel van de Hervormde Gemeente Waspik is bevriend met Van der Aa, die een aantal keren per jaar als gastpredikant in Waspik de dienst leidt. De daders van de bekladdingen zeggen te spreken namens de slachtoffers, en roepen Waspik op hun dominee ‘eruit te schoppen’.

Grote emoties

,,De bekladdingen leidden tot grote emoties onder de kerkgangers”, aldus Adriaan van Gammeren, voorzitter van de Kerkenraad in Waspik. Hij benadrukt dat de twee dominees voor de kerk in Waspik van onbesproken gedrag zijn. ,,Wij zien geen enkele reden om aan ze te twijfelen.”

,,Wim van der Aa wordt al langer achtervolgd door een anonieme groep mensen”, stelt Wijnberg. ,,Ze hebben ons al eerder schriftelijk benaderd. Maar wij kunnen niks met hun beschuldigingen. Maar een kerk bekladden gaat echt alle perken te buiten. Dat is toch een soort van heiligschennis.”

Wim van der Aa en Henk van Kapel zijn niet bereikbaar voor commentaar.

BRON: BD.nl

GERELATEERD
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertentie -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Buienradar

POPULAIR

× Stuur je Tip!