woensdag 17 april 2024
spot_img
HomeFotografieSein veilig: bewoners Sint Janshof mogen weer naar huis maar eten eerst...

Sein veilig: bewoners Sint Janshof mogen weer naar huis maar eten eerst nog een hapje bij Hotel Prinsen

De vieze lucht in verzorgingshuis Sint Janshof in Vlijmen kwam uit het riool. Vermoedelijk heeft een particulier benzine gemorst. De brandweer heeft het riool doorgespoten, de bewoners mogen weer naar huis. Zo’n zestig ouderen uit het Sint Janshof hadden woensdag een enerverende dag. Aan het einde van de ochtend werden ze ineens door de brandweer uit huis gehaald vanwege een ‘soort benzinelucht’. De bewoners werden overgebracht naar Hotel Prinsen om de hoek, de raadzaal in het gemeentehuis en de kapel.

De brandweer kreeg rond 10.25 uur een eerste melding binnen, maar toen leek het nog niet te gaan om een ernstig incident. Aan het eind van de ochtend kwamen brandweerlieden toch naar het verzorgingshuis om te meten of het om een schadelijke stof ging.

Volgens de gemeente heeft vermoedelijk een particulier gemorst in het riool. ,,Waarschijnlijk benzine”, zegt woordvoerder Bas Schel. ,,Wie er geknoeid heeft en of het echt benzine was, is nog niet zeker. De politie onderzoekt dit nog.” De bewoners mochten aan het einde van de middag weer naar huis. ,,Maar veel kiezen ervoor om eerst nog even een hapje te eten bij Hotel Prinsen.

De ontruiming was voor veel bewoners een heftige ervaring. Het twintigtal bewoners in de raadzaal van het gemeentehuis wilde liever niet met de pers praten omdat ze zo geschrokken zijn. ,,Het is ook niet niks als je ineens uit je huis moet”, zegt burgemeester Willemijn van Hees. ,,En zeker niet als je op leeftijd bent.”

De gemeente zorgde voor koffie, thee en boeken, zegt Schel. ,,We hebben geprobeerd het de mensen zo comfortabel mogelijk te maken.”

Ambulancepersoneel stond zeventien bewoners bij die hoofdpijn hadden gekregen van de lucht. Rond 14.20 uur waren die klachten bij de meesten alweer verdwenen en werden twee bewoners met hoofdpijn nog geholpen. De mechanische ventilatie in het Sint Janshof werd tijdelijk stopgezet, zodat de lucht zich niet verder door het verzorgingshuis kon verspreiden. Tijdens het onderzoek wordt dat systeem later weer opgestart. Pas op het moment dat de situatie veilig bleek, mochten de bewoners weer naar huis. De brandweer is s’avond nog een keer terug geweest voor weer een meeting. En zijn ze nog een keer in de kruipruimte geweest.

GERELATEERD
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertentie -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Buienradar

POPULAIR

× Stuur je Tip!