maandag 17 juni 2024
HomeFotografieZoektocht in water levert geen aanwijzing op in vermissing Hebe (10) en...

Zoektocht in water levert geen aanwijzing op in vermissing Hebe (10) en haar begeleider

De hulpdiensten gingen rond 16.35 uur af op een melding van een auto te water aan de Hooiweg in Waspik, maar volgens een woordvoerder van de politie is er geen auto gevonden. De vermiste 10-jarige Hebe en haar begeleidster Sanne zouden in de buurt van die omgeving zijn geweest. Er zijn zorgen om het welzijn van Hebe, die gehandicapt is en 24 uur zorg nodig heeft.

De melding van de auto te water bleek te gaan om een oliespoor. De politie heeft het oliespoor onderzocht, maar dat heeft voorlopig nog niets opgeleverd. ‘De zoekactie in #Waspik is nog steeds gaande. Er is nog niets aangetroffen. Momenteel wordt er nog met een sonarboot op het water gezocht’, meldt de politie dinsdagavond via Twitter.

Sacha Ausems, de burgemeester van Waalwijk kwam ook ter plaatse. ,,Ik hoorde dat er een auto aangetroffen zou zijn, dat is niet het geval”, zegt de burgemeester. ,,Mensen zijn nog aan het zoeken, niet alleen hier, ook op andere plaatsen. Het enige duidelijk is dat er niets gevonden is nu.”

Zoektocht in omgeving Waspik

Rond 14.30 uur is de politie een gecombineerde zoektocht gestart ter hoogte van Waspik en in een straal van enkele kilometers rondom. De politie heeft aanwijzingen dat Hebe en haar begeleidster Sanne maandagmiddag rond 15.30 uur op de A59 ter hoogte van Waspik zijn geweest. Hebe’s familie heeft dinsdagochtend al in dit gebied gezocht. ‘Natuurlijk hebben wij hiervoor alle begrip, maar het is voor ons als politie belangrijk om een gecoördineerde zoekactie op touw te zetten’, meldt de politie.

Politiehelikopter heen en weer

De zoektocht rond Waspik gebeurt in samenwerking met het Veteran Search Team, dat hierin gespecialiseerd is. De politie heeft eerder rond het middaguur gevraagd om de burgerzoektocht af te schalen om verder zelf het onderzoek voort te zetten. Daarbij vliegt onder meer een politiehelikopter op en neer tussen Raamsdonksveer en Vught. Eerder werden er ook speurhonden ingezet bij de zoektocht.

Het gehandicapte meisje was met haar begeleidster Sanne (26) op weg vanuit dagbesteding ‘t Overstapje in Raamsdonksveer naar haar huis in Vught, maar is niet thuis gekomen. Maandagnacht werd een politiehelikopter ingezet om het tweetal te zoeken.

Via een Amber Alert deed de politie dinsdagochtend een oproep aan iedereen om uit te kijken naar Hebe die in levensgevaar is. Hebe heeft volgens de politie zorg nodig. ,,We focussen ons in eerste instantie op het kind dat we veilig thuis willen brengen”, aldus een woordvoerder. Volgens Henk Smeets, de opa van Hebe, houdt de familie op advies van de politie ‘radiostilte’. ,,Het Amber Alert doet zijn werk.”

Grootschalige zoektocht opgezet

Alle wegen en waterwegen op en rond de route tussen Raamsdonksveer en Vught worden onderzocht. De politie geeft aan alle middelen in te zetten om het tweetal te vinden.

Een vriendin van Hebe’s moeder coördineert de zoektocht van familie, vrienden en andere mensen die willen helpen. Dit doet ze om Hebe’s familie te ontzien. Ze onderhoudt daarbij nauw contact met de politie.

Er is een Whatsapp-groep opgezet, waarin mensen onder meer de routes delen waar ze al gezocht hebben. Ook vrienden van de begeleidster helpen mee om het tweetal te zoeken. Er wordt met name gezocht op landweggetjes tussen Vught en dagbesteding ’t Overstapje. Mensen die zoeken worden gewaarschuwd om als ze een remspoor zien er daar niet in te gaan staan in verband met het sporenonderzoek.

Politie onderzocht sloot naast de snelweg

De politie zocht dinsdagochtend rond 10.45 uur in een sloot langs de snelweg bij Raamsdonksveer. De ouders van de begeleidster stonden op een viaduct toe te kijken. Toen de politiewagen doorreed, was er veel opluchting.

Hebe en haar begeleidster, zijn maandagavond voor het laatst gezien in de Sint Theresiastraat in Raamsdonksveer in een zwarte Kia Picanto PR425K. Deze auto is van de begeleidster. Ze zijn daarna in onbekende richting vertrokken.

Hebe draagt een paarse rugtas, felroze jas en zwarte rok. Ze loopt wankel, met haar voeten naar buiten en heeft een zeer ernstige prikkelverwerkingsstoornis. Haar ontwikkelingsleeftijd is tussen 6 en 18 maanden. Haar begeleidster, van wie de politie de identiteit niet wil prijsgeven, is een 26-jarige vrouw. De vrouw is geboren in Nuenen, maar woont in Den Bosch. Ze heeft blond, halflang haar en blauwe ogen. Maandagavond werd via Burgernet rond 21.30 uur al gevraagd uit te kijken naar de vrouw en het meisje.

De moeder van Hebe schreef in een bericht op Facebook maandagavond dat de begeleidster het meisje thuis zou brengen. “Wij zijn in shock”, aldus de vrouw. Ze schreef dat er gezocht werd tussen Raamsdonksveer en Vught. De politie kan dinsdagochtend niet zeggen op welke plekken gezocht wordt naar de twee.

Vanwege de ingewikkelde zorgvraag van Hebe, richtten haar ouders in 2020 in Vught het ‘HebeHuis’ op omdat ze eigenlijk nergens anders met hun dochter terecht konden. Het Hebehuis is gevestigd in het complex De Groene Beuk aan de Van Voorst tot Voorststraat in Vught. Een plek waar Hebe tot rust kon komen.

In mei van dit jaar startte Hebe bij dagbesteding ’t Overstapje in Raamsdonksveer. ‘We hebben er voor geknokt om haar uit het isolement te halen en een plekje in de wereld te geven’, schetste moeder op Facebook.

Vermissing komt aan als mokerslag

De vermissing is als een mokerslag aangekomen bij het Overstapje in Raamsdonksveer. Dat valt onder Prisma in Waalwijk. ,,We maken ons grote zorgen, zoals heel Nederland zich zorgen maakt”, zegt woordvoerder Karim Hammadi van Prisma, instelling voor mensen met een beperking. ,,We hebben korte lijnen met de familie en politie en onze rol is nu vooral steun geven aan hen, begeleiders en cliënten.”

BRON:BD.NL

GERELATEERD
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertentie -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Buienradar

POPULAIR

× Stuur je Tip!